8.9
Categorie: Kindontwikkeling en gedrag

Probleemgedrag in de groep, hoe ga jij daarmee om?

2 a 3 bijeenkomsten 319,00 1 oktober en 22 oktober in Leeuwarden
Sterk praktijkgericht
Beschikbaar in heel Noord-Nederland
Leer van de experts!

Horizon en Spiekr strijden op hun eigen manier en terrein voor optimale ontwikkelingskansen voor kinderen. We zien in de praktijk dat er binnen de kinderopvang en het primair onderwijs veel aandacht is voor probleemgedrag en leerproblemen bij kinderen. Kunnen we met elkaar niet beter kijken naar de behoeften van het kind in plaats van zijn “tekortkomingen en misdragingen”? Zou het niet mogelijk zijn om niet het kind, maar juist zijn zienswijze en het handelen van zijn omgeving aan te passen? Als we met een andere bril naar het gedrag van het kind kijken, wat zien we dan?

Door het scholen van pedagogisch medewerkers, leerkrachten en andere pedagogisch professionals in opvang en onderwijs kunnen we handelingsverlegenheid verminderen en wegnemen. Hierdoor wordt het kennisniveau en de competenties en vaardigheden van deze pedagogisch professionals verstevigd. Met uiteindelijk als effect dat ze beter in staat zijn om behoeften van de kinderen te signaleren en hier op in te spelen doordat ze weten welk effect hun eigen gedrag op het kind heeft.

We hebben een serie praktische workshops samengesteld bedoeld voor pedagogisch professionals werkend met het jonge kind.

Inhoud training

Tijdens deze trainingen staan drie onderwerpen centraal:

  • Vroegsignalering
  • Preventief werken
  • Inclusief werken

De deelnemers krijgt inzicht in:

  • Behoefte van het kind
  • Eigen manier van handelen en het effect daarvan op het kind (kwaliteiten en valkuilen)
  • Reflectie op eigen handelen als reactie op het gedrag van het kind ( gedrag kind = behoefte die achter het gedrag ligt)
  • Grensbewaking: wanneer heeft het kind extra ondersteuning nodig (1ste/2de lijns zorg?)
  • Het begeleiding van en het samenwerken met ouders

Workshop 1: Jouw groep in beeld. Wat zijn de behoeftes kan kinderen in algemene zin en welke behoeftes hebben de kinderen op jouw groep. Welke gedragingen zie jij op je groep? Hoe ontstaan deze gedragingen en wat zegt dat gedrag van dat kind jou eigenlijk? Welke relatie heb jij met deze groep en hoe ziet de groepsdynamiek er uit? Wie heeft contact met wie en wat leveren deze interacties op (positief gedrag en lastig gedrag)?

Workshop 2: het gedrag van het kind in beeld. We zoomen in op het gedrag van enkele kinderen in jouw groep. Wat maakt dat zij dit gedrag laten zien en wat voor reactie levert dit gedrag bij jou op? Wat heeft het kind van jou nodig en hoe kan jij kinderen helpen om hun emoties te leren reguleren? Hoe kun je eventuele andere professionals die met het kind in contact zijn betrekken en hoe maak je gedrag bespreekbaar met de ouders?

Workshop 3 (optioneel): Stop agressief gedrag in de groep. Soms uit een kind zijn onvervulde behoefte op een onwenselijke manier. Hoe kun jij het kind helpen om deze soms agressieve uitingen te voorkomen en wat kun je doen als het kind naast jouw begeleiding nog andere ondersteuning nodig heeft?

◊ Deelnemers krijgen vooraf toegang tot onze digitale leeromgeving waarin ze extra informatie vinden en aan opdrachten kunnen werken.

◊ Workshop 1 en 2 vormen samen de basis van deze workshopserie en worden altijd als een combi aangeboden. Aanvullend kan een deelnemer ervoor kiezen om deel te nemen aan workshop 3. Deze workshop wordt als optie aangeboden.

◊ Een workshop/bijeenkomst duurt altijd ca. 4,5 uur

De doelgroep bestaat uit medewerkers vanuit een Kindcentrum, IB-ers, Pedagogisch medewerkers, leerkrachten, onderwijsassistenten, jeugdondersteuners, jeugdhulpverleners, pedagogisch coaches, GGD/JGZ medewerkers en leerkrachten.

Start:1 oktober en tweede bijeenkomst op 22 oktober. De optionele derde bijeenkomst is op 7 november (onder voorbehoud) 9.00 tot 13.00 uur ook in Leeuwarden.


MBO-HBO, voor deze training geldt geen vrijstellingenbeleid

Na het volgen van deze training ontvangen de deelnemers een bewijs van deelname.

Open inschrijving: € 319,- per deelnemer (geen BTW) voor bijeenkomst 1 + 2. De derde (optionele) bijeenkomst kost € 118,75 (geen BTW).

Incompany: vraag om een voorstel op maat

Wil je weten wat Spiekr voor jou kan betekenen?
Neem dan contact op voor het maken van een afspraak. We bespreken graag wat er mogelijk en nodig is.

Contact

Wil je rechtstreeks contact met Spiekr? Neem dan contact op via telefoonnummer 058-203 7130. Mailen kan natuurlijk ook: info@spiekr.nl of maak gebruik van onderstaand contactformulier.